Je overhemd strijken doe je zo!

Een van de nadelen van het dragen van een overhemd is dat je een overhemd moet strijken om deze er een beetje goed uit te laten zien. Gekreukte overhemden zijn uiteraard not done, maar een overhemd strijken is bij niemand een hobby. Iedereen wil dat wel snel en efficiënt doen. Daarom, onder het motto: ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker, een handig stappenplan voor het strijken van je overhemd.

1) Voorbereiding van het strijken.
De voorbereiding van het strijken beslaat eigenlijk uit het checken van je benodigdheden. Heb je alles in huis om goed je overhemd te kunnen strijken?
Wat het strijken van je overhemd veel gemakkelijker maakt is een stroomstrijkijzer. Je wil niet dat je 300 keer dezelfde plek van je overhemd moet strijken om die ene lastige kreuk weg te krijgen. Dat kan veel makkelijker met een stoomstrijkijzer. Dus als je nog geen stoomstrijkijzer hebt, het is echt een aanrader voor het strijken van je overhemd. Verder is het ook goed om te letten op je strijkplank. Voor het strijken van je overhemd is het ook handig een strijkplank te gebruiken met voldoende schuim in de strijkplank, waar onder andere knoopjes in gedrukt kunnen worden. Zo strijk je jouw overhemd nog iets beter, met hetzelfde gemak.

2) Beginnen met het strijken van je overhemd
Strijkplank uitgeklapt en op de juiste hoogte ingesteld? Strijkbout al aangesloten? Mooi! Maar wacht even, check eerst goed het waslabel van je overhemd. Sommige overhemden kunnen namelijk niet tegen te hete strijkbouten, waardoor je jouw overhemd lelijk kan verpesten. In het waslabel van je overhemd staat namelijk op welke temperatuur je overhemd gestreken kan worden. Bij het strijkbouticoontje staan namelijk stippen. Eén stip, twee stippen of drie stippen, wat overeenkomt met de hittestippen van je strijkbout. Stel daarom je strijkbout in op de stand die op het waslabel staat, om schade aan je overhemd te voorkomen. Daarnaast is het raadzaam om je overhemd altijd aan de binnenkant te strijken, om lelijke strijkplekken aan de buitenkant te voorkomen.

3) Strijk het schouderpand, de rug en de kraag
Een van de lastigste dingen van je overhemd om te strijken, pak je het beste als eerst. Allereerst zorg je ervoor dat de knoopjes van je overhemd los zijn, dit maakt het strijken een stuk gemakkelijker, ook tijdens de meeste volgende stappen. Om het schouderpand en de kraag van je overhemd te strijken, kun je het beste de ronde kant van je strijkplank gebruiken. Door deze ronde kant in het schoudergedeelte van je overhemd te steken kun je gemakkelijk het schouderpand en de kraag van je overhemd strijken. Pak ook gelijk de rug van je overhemd mee. Wissel halverwege even van schoudergedeelte, om zo netjes de hele rug mee te kunnen nemen.

4) Strijk het lijf van je overhemd
Door het ronde gedeelte van de strijkplank weer te gebruiken voor de schouderpanden, kun je heel strak een van de voorpanden van je overhemd in zijn geheel op de strijkplank leggen. Zo kun je gemakkelijk de voorpanden van je overhemd strijken.

5) Strijk de mouwen
Nu je het hele torso van je overhemd gestreken hebt, is het tijd voor de mouwen van je overhemd. Leg een mouw zodanig op de strijkplank dat deze in zijn geheel erop ligt en dat deze netjes langs de naad en keurig recht ligt. Strijk deze, en draai de mouw om voor de achterkant en vergeet de andere mouw niet.

6) Strijk de manchetten
Last but not least komen de manchetten. Strijk deze eerst aan de binnenkant en daarna ook even aan de buitenkant. Niet te hard strijken, want dat zorgt voor kreuken.

7) Hang je overhemd goed op
Nu je klaar bent met het strijken van je overhemd, wil je niet meteen dat er weer kreuken in komen. Hang daarom het overhemd op aan een hanger, met het bovenste knoopje gesloten. Zo zorg je ervoor dat je overhemd goed gestreken blijft!
Hopelijk weet je nu goed hoe je het beste je overhemd kan strijken. Mocht je er toch een te grote hekel aan blijven houden, dan kun je altijd nog kijken tussen onze strijkvrije overhemden.

Share this post